'YAŞ ÇAY BİZİM İŞİMİZ' TANITIM TOPLANTILARI YAPILIYOR


2016 yılında pilot bölge olarak belirlenen Of ilçemizde hayata geçecek olan ‘Yaş Çay Bizim İşimiz’ projesi, başta Valimiz Sn.Abdil Celil Öz ve Kaymakamlarımızın desteği ile düzenlenen tanıtım toplantılarında tüm ilçelerimizde Muhtarlarımıza ve Din Görevlilerimize anlatılmaktadır. Bu toplantılarla 2016 yılı için belirlenen 250 kişilik istihdamın Trabzon il ve ilçelerinden sağlanması hedeflenmektedir.

Şalpazarı, Tonya, Beşikdüzü, Vakfikebir, Düzköy, Çarşıbaşı, Sürmene, Köprübaşı ve Of ilçelerimizde yapılan toplantılarımızı diğer ilçelerimizde de devam ettireceğiz. 

Toplantılarda konuşma yapan Dernek başkanımız Erdal Saral, mevcut tabloya dikkat çekerek projenin önemini vurguamaktadır. ‘
' Bir sanayici olarak kalitenin artırılmasına inanan ve bunun eğitimli işgücü ile sağlanacağını düşünen birisiyim. Kalitesiz hammadde sebebiyle çektiğimiz sıkıntıların önüne geçmek ve maliyetlerimizi düşürmek zorundayız. Bugün hammaddede oluşan %15 lik vasıfsız odun kısımlarını fabrikalarımızda tüm işlemlerden geçirdikten sonra atabiliyoruz. Bu durum kaliteden ödün vermediğimiz için maliyetlerimizi artırıyor. Devletin ithal çaya vergi koyarak bizi korumasının bu boyutta bir maliyet artış hızıyla gittiğimizde yakın bir gelecekte anlamını koruyamıyacak. Başa baş olacağız. Oysa bu bölge çaydan geçimini sağlıyor. Tedbirlerimizi bu günden almak zorundayız. Yaş çay bizim işimiz projesi bu anlamda bir eğitim ve istihdam projesidir diyebiliriz. 2016 yılında mutlaka başarılı olmak istiyoruz. Projenin daha sonraki yıllarda çay bölgesinde yaygınlaşması bu başarının görülmesine bağlıdır. Bu sebeple doğru elemanları seçmek amacındayız. Ben size Çaykur yetkilisi olarak gelseydim ve mevsimlik işçi aradığımızı söyleseydim büyük bir izdiham oluşurdu. Bilinmesini istiyorum ki, bugün buralara gelerek eleman aradığımız iş için gelecekte adayların sıraya girebileceği muhtemeldir. Ve Çaykurda mevsimlik işçi olarak çalışıp emekli olan çok sayıda insan vardır. Bu işin de aynı mahiyette sonuçlar vereceğini düşünebilirsiniz.

Genel Sekreterimiz Mustafa Yılmaz kar ise projeyi sunum eşliğinde anlatarak, projenin paydaşlarını ve paydaşların sorumluluklarını detaylandırmıştır.  Eğitimlerin nerelerde nasıl yapılacağı ve işçilerin hangi şartlarda ikamet ettirileceği, muhtemel ücretlerin ne olabileceği noktalarında bilgi vermiştir. 'Kayıt içinde SGK primi ve vergi üreten bir piyasanın, eğitimli insan gücü ile yarınlarını daha aydınlık yapacağı kesindir. Bu sebeple çok yönlü kayıplarımızın önünü kapatmalıyız. Muhakkak ki yabancı işçilerin elimizi uzattığımızda bulunur olması bize rahatlık sağlıyor. Ancak yarınlarda bulunamadıklarında ne yapacağımızın bir ‘B’ planı yoktur. Bu proje bu anlamda bir ‘B’ planı oluşturmaktadır. Hedefimiz 'Yaş Çay İşini' meslek haline getirmek. O zaman çaydan ekmeğini kazandığı halde onu meslek olarak görmeyenlerin, sisteme dahil olması daha da kolaylaşacak'.

Gıda Tarım Hayvancılık Trabzon İl Müdürü Cahit Gülbay da toplantıların bir kısmına iştirak ederek, bakanlık olarak çay ve fındık sektöründe yapılması düşünülen ıslah çalışmaları hakkında bilgiler vermişdir.  Çay ve fındık budamalarının bilgisizce yapıldığına işaret ederek sektörlerde eğitimli insanlara ne kadar çok ihtiyacımız olduğunu vurgulamıştır. ‘Bugün fındık budaması yapanların, doğru ağacı bırakmak yerine içi kurtlanmış ağaçları bırakarak yanlış ağaçları kestiklerini görüyoruz. Aynı şekilde çay ağaçlarında da büyük bir tahribata şahit oluyoruz. Bu projenin başarılı olması halinde muhtemelen fındık sektöründe de uygulanabilir olacak dedi.





Çaysiad Çaysiad Çaysiad Çaysiad Çaysiad Çaysiad Çaysiad Çaysiad Çaysiad Çaysiad Çaysiad Çaysiad Çaysiad Çaysiad Çaysiad Çaysiad Çaysiad Çaysiad Çaysiad Çaysiad Çaysiad Çaysiad Çaysiad Çaysiad Çaysiad Çaysiad Çaysiad Çaysiad Çaysiad Çaysiad