ÇAY SEKTÖRÜNDE ÖNEMLİ BİR ADIM ATILIYOR

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı çay sektöründe önemli bir adım atıyor. 2017 yılından başlayarak iki yıl içerisinde tüm çay alanlarında kimyasal gübre kullanımı yasaklanacak ve organik çay üretimine geçilecek.

Of Belediyesi toplantı salonunda yapılan panele konuşmacı olarak, Ankara Üniversitesi Ziraat fakültesinden Prof. Dr. Süleyman Taban, Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Bitki besleme ve teknoloji daire başkanı Sayın, Ali Metin Kaycıoğlu ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Trabzon il müdürü Sayın Cahit Gülbay ile davetli olarak,  çay fabrikası sahipleri , Çaykur temsilcileri, Trabzon ticaret Borsası temsilcisi, Of Zıraat odası mühendisleri, Bakanlık yetkilileri ve Çaysiad Genel sekreteri Mustafa Yılmaz Kar katılmıştır.  

Bitki Besleme ve Teknoloji Daire Başkanı Ali Metin Kaycıoğlu yaptığı sunumda, Organik Tarıma Geçiş projesi için 500 milyon TL bütçe ayrıldığını ve geçiş süresinde hiçbir müstahsilin mağdur edilmeyeceğini vurgulayarak organik üretime geçme kararının nedenlerini sıraladı. ‘’Çevreyi koruyarak yeni nesillere sağlıklı bir gelecek bırakmanın yanında, temiz tarımsal alanlar, temiz su kaynakları, geliri arttığı için köyden kente göç etmek istemeyen üreticiler istiyoruz’’ dedi. Sayın Kaycıoğlu ayrıca, Dünyanın tercih ettiği organik ürünleri üreterek ürünlerimizin dünya pazarında yer tutmasını hedeflediklerini vurguladı. ‘’Alan bazlı değil, miktar üzerinden destek verileceğini, üreticinin korunacağını, çay bahçelerinin yeniden tesis edilerek kademeli olarak organik tarıma geçileceğini anlattı. ''Mevcut budama desteklerinin gözden geçireceğiz.. Kimyasal gübre kullanımı dekar başına 30 kg’dan başlayarak, 180 kg’ma kadar çıktı. Bunun doğal sonucu olarak su kaynaklarımız kirlendi, doğal denge bozuldu, doğal hayat tehdit altına girdi. Bugün bölgemizde artan heyelan riskinin sebeplerinden biride budur'' dedi. Verilecek desteklerin,

X kuruş/Kg  (Yaş çay pirimi),

Paket destek (Verim kaybı, gübre desteği, Sertifika ücreti) şeklinde olacağını belirterek bunun için 350 milyon TL ödenek ayrıldığını, buna ilave olarak 150 milyon TL ek bütçe tesis edildiğini ve toplamda 500 milyon TL paranın hazır edildiğini söyledi.

Prof. Dr. Süleyman Taban ise çay bölgesinde topraklarımızın ölmekte olduğunu, Ph değerlerinin tehlike sınırının çok üzerine çıktığını belirterek neden acil önlem alınması gerektiğinin sebeplerini sıraladı. ‘’Kimyasal gübrelerin bilinçsiz kullanımı topraklarımızı öldürüyor. Çay ağaçlarının dipleri çapalanmadan sadece gübre atılarak analizi yapılmamış topraklara ihtiyacının dışında maddeler veriliyor ve toprağın dengesi bozuluyor dedi ve derelerinizdeki balıklara ne oldu. Meyvelerinizin tadı eskide olduğu gibi mi’’ diye sordu. Organik gübrenin çayda bir verim eksikliğine sebep olmayacağını belirtti. Sabahleyin çok yemek yediğinizi ve akşama kadar yemek yemediğinizi düşünün. Acıkırsınız değil mi? Toprakta böyledir. Siz Mart ayında ihtiyacından fazla gübre verir bir daha ara gübre vermezseniz onunda sağlık dengesi bozulur. Organik gübre kullanan müstahsillerin parasal bir kayba uğramayacağını aksine daha az bir maliyet üstleneceğini belirterek, hasat edilecek ürün miktarında da eksilme olmayacağına vurgu yaptı. 2017 yılı itibarı ile Bakanlığımız Tarım il müdürlüklerine gönderdiği yazda Amonyum Sülfat gübre kullanımını yasaklandığını belirtilerek, organik gübre kullanılmasının teşvik edildiğini ifade etti.


Çaysiad Çaysiad Çaysiad Çaysiad Çaysiad Çaysiad Çaysiad